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SUBJECT: Frequently asked questions and answers involving the
conversion or use of unexpended campaign funds'

The purpose of this memorandum is to provide clarification, by means
of a question and answer format, to questions commonly raised by members
of the General Assembly, especially newly-elected members, concerning the
conversion or use of unexpended campaign funds.

Q: Are unexpended campaign contributions held by a
member-elect's candidate committee treated as political party
contributions for contribution limit purposes?

A:  Yes. The amount of unexpended campaign contributions held
by a Senator-elect or Representative-elect candidate committee on the first day
of the next election cycle” will be treated as contributions from a political
party, regardless of the original source, for purposes of the limit on political
party contributions in that election cycle. [Colo. const. art. XX VIII, sec. 3 (3)(e)]*.
In that regard, all unexpended contributions convert or are "morphed" into
political party contributions. It should be noted that retained amounts will not

be listed on disclosure reports as contributions from a political party. [Rule 2.2.4
(b) (2) of the Secretary of State's Rules Concerning Campaign and Political Finance].

! This legal memorandum results from a request made to the Office of Legislative Legal
Services (OLLS), a staff agency of the General Assembly. OLLS legal memoranda do not represent
an official legal position of the General Assembly or the State of Colorado and do not bind the
members of the General Assembly. They are intended for use in the legislative process and as
information to assist the members in the performance of their legislative duties.

2 In relevant part, Colo. const. art XXVIII, sec. 2 (6) (a) defines "election cycle" to mean
"[t]he period of time beginning thirty-one days following a general election for the particular office
and ending thirty days following the next general election for that office".

3 See also Rule 2.2.4 (a) of the Secretary of State's Rules Concerning Campaign and Political
Finance, which states in relevant part that "[u]nexpended balances from the final report filed 30 days
after the applicable election shall be reported as the beginning balance in the next election cycle."



Q: Is there a campaign finance violation if the amount of
unexpended campaign contributions exceeds the applicable political party
contribution limit?

A: Yes. I[f a Senator-elect or Representative-elect has an amount of
unexpended campaign contributions on the first date of the new election cycle
that exceeds the applicable limit on political party contributions, his or her
candidate committee may be subject to a campaign finance complaint alleging
a violation of the limit.

The limitations on political party contributions are:
o $22,125 per (4-year) election cycle for a Senator-elect; and

o $15,975 per (2-year) election cycle for a Representative-elect.
[Colo. const. art. XXVIII, sec. 3 (3)(d)].*

Example: Senator-elect Smith's candidate committee has $23,125 in
unexpended campaign contributions on the first day of the new election
cycle. The amount held by Sen. Smith's candidate committee is $1,000
more than the limit ($22,125) on political party contributions to a
Senate candidate for the election cycle. His committee is in violation of
the campaign finance law.

Q. Does the amount of unexpended campaign contributions
affect the amount of political party contributions a member-elect's
candidate committee may accept in next election cycle?

A. Yes. The amount of political party contributions a Senator-elect
or Representative-elect may accept in the new election cycle will depend on
the amount of his or her unexpended campaign contributions as of the date of
the commencement of such new election cycle. That political party
contribution limit will be an amount equal to the applicable political party
contribution limit calculated pursuant to section 3 (3) (d) of Article XXVIII
less the unexpended campaign contributions in the member-elect's candidate

committee account as of the end of the election cycle. [See: Rule 2.2.4 (b) (1) of
the Secretary of State's Rules Concerning Campaign and Political Finance]

Example: Representative-elect Baker's candidate committee has
$10,000 in unexpended campaign contributions on the date of the
commencement of the new election cycle. Her committee may accept

* See also Rule 10.16 of the Secretary of State's Rules Concerning Campaign and Political
Finance



up to $5,975 ($15,975 - $10,000) in political party contributions in such
new election cycle. If her committee accepts in excess of $5,975 in
political party contributions in the new election cycle, it will violate the
campaign finance law.

Q: If a candidate is required to draw down the amount of his or her
unexpended campaign contributions to avoid being in violation of the
campaign finance law, what is the deadline for bringing the amount of
unexpended campaign contributions into compliance?

A. As stated above, if a Senator-elect or Representative-elect has an
amount of unexpended campaign contributions on the first date of the new
election cycle that exceeds the applicable limit on political party contributions,
his or her candidate committee may be subject to a campaign finance
complaint alleging a violation of the limit. Accordingly, to avoid being in this
situation, the Senator-elect or Representative-elect must donate or use these
amounts in accordance with legal requirements on such uses (discussed below)
no later than the end of the prior election cycle. In the case of the 2014 election
cycle, this means a Senator-elect or Representative-elect must use or donate
such moneys no later than the end of the day on December 8, 2016, which is
the last day of the current election cycle (the new election cycle commences
December 9, 2016).

Q: What are the permissible uses of unexpended campaign
contributions?

A. If the amount of a member-elect's unexpended campaign
contributions currently exceeds the applicable political party contribution limit
for that office in the next election cycle, he or she may consider spending or
donating down to or below that limit by the first day of the new election
cycle to avoid a campaign finance issue. The permissible uses and
expenditures of unexpended campaign contributions are attached hereto as
"Addendum A." Permissible uses include "[a]ny expenses that are directly
related to such person's official duties as an elected official....." See section
1-45-106 (1) (b) (V), C.R.S.

Q: Would a permissible use of unexpended campaign contributions
include the retention of one or more legislative aides?

A: Yes. As specified in "Addendum A", unexpended campaign
contributions may be utilized for the purpose of paying expenses that are
directly related to the member's official duties as an elected official. This
category of expenses would include the retention of legislative aides for the
assistance of the member in assuming his or her official duties as a member of
the General Assembly.



Q. Is the amount or total of contributions to a candidate
committee from other permissible sources in the next election cycle
impacted by the conversion of unexpended campaign contributions to
political party contributions?

No. As noted, the amount of unexpended campaign contributions held
by a candidate committee at the commencement of the new election cycle
determines the limit on political party contributions in that cycle. This limit
only impacts political party contributions. The limit does not impact: 1) The
amount of contributions that may be accepted from other permissible sources,
such as individuals, political committees, small donor committees, etc., subject
to the relevant limits, or 2) The total amount of contributions from all sources
that a candidate committee may accumulate in that election cycle.

Example: Representative-elect Baker has $10,000 in unexpended
campaign contributions on the date of the commencement of the new
election cycle. She is limited to accepting up to $5,975 ($15,975 -
$10,000) in political party contributions in such new election cycle.
During the course of the election cycle, she accepts $4,000 in political
party contributions and $20,000 from other permissible sources and
within the applicable limits for those sources. The balance in her
campaign account at one point exceeds $30,000. All of the
contributions and the total accrued are permissible under the campaign
finance law in that election cycle’. At the beginning of the next election
cycle, her unexpended campaign contributions will again be treated as
political party contributions for purpose of the limitation on such
contributions in that cycle.

Q. May campaign contributions be utilized for the same
purposes as unexpended campaign contributions?

A. Yes. A candidate committee may expend campaign contributions
during an election cycle for the purpose of expressly advocating the election
or defeat of a candidate. [Colo. const. art. XXVIII, sec. 2 (8)]. Further, there is no
prohibition on also utilizing contributions for any of the permissible purposes
for which unexpended campaign contributions may be distributed or expended,
including expenses that are directly related to the member's official duties as
an elected official. The definition of "unexpended campaign contributions"
does not alter this conclusion. [See Colo. const. art. XXVIII, sec. 2(15)]. All such

3 Please note that Colo. const. art. XXVIII, sec. 5 (2) provides that candidates who accept
voluntary expenditure limits agree that their personal contributions to their own campaign shall be
counted as political party contributions and subject to the aggregate limit for those contributions. For
those candidates, the allowable amount of political party contributions the committee may accept will
be reduced by the amount of personal contributions the candidate makes to the committee.
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uses and expenditures are subject to the FCPA's reporting requirements.

Example: Representative-elect Baker has a $0 balance in her
candidate committee account on the first day of the new election
cycle. During the subsequent calendar year, she receives
campaign contributions totaling $1,000. She wants to expend
$500 of the contributions on constituent mailings. This is a
permissible expenditure of these funds.

Q: If I, as a Senator-elect or Representative-elect, draw down my
unexpended campaign contributions, when must these expenditures be
disclosed?

A: In connection with the 2016 election cycle and the subsequent
election cycle that commences December 9, 2016, any such expenditures
donated or used between October 27, 2016, and November 30, 2016, should
be disclosed on the regular report of contributions and expenditures that is
required to be filed 30 days after the major election, or on or before December
8,2016, in accordance with section 1-45-108 (2) (a) (I) (E), Colorado Revised
Statutes. Any such expenditures donated or used between December 1 and
December 8 should be disclosed on the subsequent regular report of
contributions and expenditures that is required to be filed quarterly in
off-election years, or on or before January 15,2016, in accordance with section
1-45-108 (2) (a) (I) (A), Colorado Revised Statutes.

Please contact Dan Cartin or Bob Lackner at (303) 866-2045 if you have any
additional questions concerning the matters discussed in this memorandum.
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Permissible uses of unexpended campaign contributions.

Section 1-45-106, C.R.S.

Unexpended campaign contributions may be:

Contributed to a political party;

Contributed to a candidate committee that you establish for a
different office, subject to any contribution limits;

Donated to charitable organizations;
Returned to contributors;

Retained for use in a subsequent campaign.

Unexpended campaign contributions may also be utilized:

To defray expenses for constituent mailings and similar
communications;

For voter registration;
For political issue education;
For post-secondary educational scholarships;

To pay expenses that are directly related to the member's official
duties as an elected official including but not limited to expenses
for the purchase or lease of office equipment and supplies, room
rental for public meetings, necessary travel and lodging
expenses for legislative education such as seminars,
conferences, meetings on legislative issues, and telephone
and pager expenses, and the retention of legislative aides.
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